Vrijwilligers:
Hetgoudvan de Kindertelefoon

Al 40 jaar praat De Kindertelefoon met kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Meer dan 500 vrijwilligers bieden via de chat en telefoon een luisterend oor voor elke vraag en zo helpen we kinderen verder. Van verliefdheid tot verwaarlozing en alles ertussenin. Dankzij al deze vrijwilligers heeft elk kind in Nederland altijd iemand om mee te praten.

500 vrijwilligers op 7 locaties
Op dit moment werken bij De Kindertelefoon verspreid over 7 locaties (Almelo, Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht) in totaal ruim 500 vrijwilligers onder leiding van 40 betaalde parttime krachten. Daarnaast gaan tientallen vrijwilligers het land in om gastlessen te geven op scholen om kinderen kennis te laten maken met De Kindertelefoon.

Word vrijwilliger

Vrijwilliger worden?

Wil jij je graag inzetten voor kinderen en jongeren in Nederland? Je bezighouden met werk dat er echt toe doet? Bekijk dan hieronder de mogelijkheden bij De Kindertelefoon.

Vrijwilliger telefoon & chat

Ben jij oprecht geïnteresseerd in de wereld van kinderen en jongeren en vind je het belangrijk dat zij in vertrouwen en anoniem kunnen praten over alles wat hen bezighoudt? Ben je in staat om met een open houding en zonder oordeel te luisteren en kun je snel schakelen tussen uiteenlopende gespreksonderwerpen? Dan is dit wellicht iets voor jou!

Herken jij je in onderstaand profiel?

  • Je bent 18 jaar of ouder en gemiddeld 4 uur per week (of meer) beschikbaar voor de periode van minimaal een jaar.
  • Je kunt goed luisteren, bent in staat aan te sluiten bij de doelgroep en je gelijkwaardig op te stellen.
  • Je bent in staat zelfstandig te werken, hebt een proactieve houding, beschikt over inzicht in eigen handelen en over een leergierige houding. Je hebt hbo-denkniveau, een hbo-diploma is geen vereiste.
  • Je bent bereid het inwerktraject zoals aangeboden te doorlopen en daarnaast in staat om de benodigde tijd te investeren om je deskundigheid op het benodigde niveau te houden.

Bekijk volledige vacature

Vrijwilliger gastlessen op school

Vind jij het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met De Kindertelefoon? En lijkt het jou leuk om kinderen te leren waarom het belangrijk is te praten over wat hen bezighoudt? Dan is dit wellicht iets voor jou! De gastlessen worden georganiseerd voor de bovenbouw van het basisonderwijs en leerlingen op de middelbare school in de onderbouw. Allemaal bij jou in de buurt.

Herken jij je in onderstaand profiel?

  • Je bent 18 jaar of ouder, je functioneert minimaal op hbo-niveau en bent gemiddeld 4 uur per week beschikbaar, voor de periode van minimaal een jaar.
  • Je vindt het leuk om voor een groep te staan en te presenteren en contacten te leggen met scholen.
  • Je hebt affiniteit met de leefwereld van kinderen, neemt hen serieus en geen onderwerp of vraag is jou te gek.

Bekijk volledige vacature
Meld je aan als vrijwilliger

Interesse om aan de slag te gaan als vaste kracht, stagiair of jonge vrijwilliger (16-18 jaar)? Klik dan hier.

Iedere vrijwilliger een eigen verhaal

Vrijwilligers geven aan dat de geleerde gesprekstechnieken en de ervaring in het praten met kinderen heel waardevol zijn voor hun verdere (werkende) leven. Alle vrijwilligers van De Kindertelefoon hebben een eigen verhaal. Ieder heeft een persoonlijke motivatie om bij De Kindertelefoon te werken. Benieuwd naar deze verhalen?

Je leest ze hier

Hoe verloopt de procedure?


Vrijwilliger telefoon & chat


Na je aanmelding wordt er contact met je opgenomen voor het vervolg van de procedure. Een informatiebijeenkomst bij de voor jou dichtstbijzijnde locatie kan hier onderdeel van zijn.

Het uiteindelijke inwerktraject duurt 10 weken. Eén dagdeel per week volg je een training en je krijgt ongeveer een halfuur huiswerk per week. Daarna volgen er binnen 2,5 maand 8 inwerkdiensten.

Regelmatig starten er nieuwe trainingen. De startdatum van jouw training hangt af van het actuele aanbod en de hoeveelheid aanmeldingen in jouw regio.
Vrijwilliger gastlessen op school


Voor je aan de slag gaat, krijg je een gedegen, verplichte training. Na het afronden van de training kun je van start. Je wordt dan gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger. Er is daarna regelmatig een bijeenkomst voor deskundigheidsbevordering.

Meld je aan als vrijwilliger